GRİP – INFLUENZA
İnfluenza birkaç farklı grubu olan bir çeşit virüsdür. İnsanlarda grip enfeksiyonuna en sık neden olan influenza virüsüdür.
Virüs ile enfekte olan kişilerin konuşurken, hapşırırken veya öksürmesi sırasında havaya saçılan damlacıkların solunması ile, virüsle kirlenmiş yüzeylere temas sonucunda ve eller aracılığı ile kişiden kişiye bulaşır. Virüs bulaştığı yüzeylerde uzun süre canlılığını koruyabilir.
Toplumdaki herkes bu virüs ile karşılaşabilir ve hastalanabilir. 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler ve kronik hastalığı olanlarda (özellikle kalp-akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler) hastalık daha ağır seyredebilir.
Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma-kızarma, kas ağrısı ve halsizlik, ishal bulguları olabilir.
Hastalanan kişilerin bağışık durumlarına göre zatürre, santral sinir sistemi infeksiyonları gibi ağır hastalıklar görülebilir.
Tedavi için influenza virüsüne direkt etkili antiviral ilaçlar bulunmaktadır.
Tedavide antiviral ilaçların yanında ateş düşürücüler-ağrı kesicilerin kullanılması, yatak istirahati, bol sıvı ve c vitamini alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması da gereklidir. Grip viral bir infeksiyon olması nedeni ile antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur.
Korunmak için eğer gripli kişi ile temas içinde olan kişilerin maske takması, odanın sık sık havalandırılması, ellerin yıkanması, gripli kişi ile ortak tabak-kaşık gibi malzemelerin kullanılmaması gerekmektedir. Grip olan kişilerle temasta olan kişilerin aynı antiviral ilaçlarla korunmaları mümkündür.
influenzaya karşı virüs aşısı geliştirilmiştir. Aşı hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını önler. Aşı bir sezon önce dolaşan virüslerle hazırlanır. Aşının etkinliği virüsün antijenik yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle ancak %70-90 düzeyindedir
6 ay-5 yaş arasındaki çocuklar, 65 yaş üstü kişiler ,Kronik hastalığı olan (Kronik bronşit, kalp hastalığı, şeker hastalığı vb.) tüm yaş gruplarındaki kişiler,yaşlı bakım evinde kalanlar, Gebeler, Hastalara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanları riskli grup oldukları için her sene eylül-kasım ayları arasında aşılanmalıdır