OKUL ÖNCESİ SAĞLIK TARAMASI

Çocuğunuz okula hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazır mı?

Çocukların okul öncesinde sağlık taramasından geçirilmesi hem fiziki hem de ruhsal sağlıkları açısından büyük öneme sahiptir. Çünkü okul öncesi sağlık taraması ile mevcut hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi ile önlenebilir hastalıklardan daha çabuk kurtulmasını sağlayabilir ve okul başarılarının da kötü yönde etkilenmesinin önüne geçilebilir.

Okul öncesi sağlık taramasının içeriği nasıldır?

Çocuk sağlığı ve hastalıları uzmanınızın aileden çocuğun öz geçmişi ile ilgili bilgiler alınarak başlar. Aileye ‘’ çocuğunun doğumundan şimdiye kadar geçirdiği hastalıkları, bilinen kronik bir hastalığının olup olmadığı, beslenmesi, uyku düzeni, iletişimi, oyun düzeni, yapılan aşıları varsa eksik aşılarının tespiti, büyüme ve gelişiminin değerlendirilmesi, ailedeki kronik hastalıklar gibi sorular ile çocuğun öz ve soy geçmişi hakkında bilgi alınır. Çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı doktorla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır.

Çocuğun baştan ayağa ayrıntılı sistemik muayenesi, kilo ve boy ölçümü, tansiyonuna bakılmalıdır.

Çocuk uzmanınız tarafından yapılan ilk muayene sonucuna göre bir sorun tespit edilirse soruna yönelik tetkik ve tedaviye geçilmelidir.

Son bir yıl içinde yapılmadıysa tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, tiroid fonksiyon testleri, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, açlık kan şekeri düzeyi de bakılmalıdır.

Böylece erken tanı ve tanıya yönelik uygun tedavilerin yapılması toplumda sağlıklı ve başarılı bireylerin artmasına büyük bir katkı sağlayacaktır.

Demir eksikliği anemisi çocuğun çabuk yorulmasına, konsantrasyon kaybına, IQ da düşüşlere sebep olmaktadır, bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

Aileye çocuğun beslenmesi, tuvalet temizliği, uyku düzeni, öz bakımı ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Okul öncesi çocuğunuzun görme ve işitme fonksiyonları mutlaka değerlendirilmelidir.

Yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir.

Çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce bir kulak-burun-boğaz hekimi tarafından çocuğun işitme fonksiyonları tekrardan değerlendirilmelidir.

Uzm. Dr. Pınar Karadeniz

Share this post